Visie

Pawprints Hondencentrum

Mijn visie in ontstaan uit ervaringen van vroeger, gecombineerd met inzichten van nu! De laatste 20 jaar heeft de hondensportwereld een ware evolutie, zo niet revolutie doorgemaakt. Van de strafgerichte training is men stilaan overgegaan naar de beloningsgerichte training. Echter nog lang niet alle trainingsclubs zijn overgeschakeld omdat dit niet evident is. Het vraagt namelijk een stevige mentaliteitswijziging. Doch moest ik een hond zijn, ik zou wel weten wat te kiezen!


Graag wil ik even 2 grote misvattingen aankaarten. Om te beginnen denken vele mensen dat men bij de beloningsgerichte trainining de hond altijd zijn zin mag doen omdat er geen fysieke correcties volgen bij fouten.Het is niet de bedoeling dat de hond iets doet (of net niet doet) omdat hij weet dat er anders een (meestal fysieke) straf volgt, maar dat we de hond dmv beloning eerst gaan aanleren welk gedrag we wél in gedachten hebben. Gaat het daana toch nog fout, dan zijn er verschillende andere mogelijkheden om de hond duidelijk te maken dat het vertoonde gedrag ongewenst is. Een andere vaak gehoorde uitspraak is dat de hond enkel nog maar iets wil doen wanneer er snoep aan te pas komt. Dit is inderdaad een valkuil van beloningsgerichte training. Vele mensen "misbruiken" bewust - maar vaker zelfs ook onbeuwst - de beloning om tot het gewenste resultaat te komen. Het heeft dus niets met de methode te maken, maar met de verkeerde toepassing ervan.

 

Een ander belangrijk punt is het onderscheid tussen het trainen van een "sporthond" en het opvoeden van een "huishond". Heel veel hondenclubs zijn aangesloten bij een bepaald verbond en volgen uiteraard de principes daarvan. Verschillende klassen, overgangsproeven, wedstrijden. Op zich is dit zeker niet slecht wanneer je van hondensport je hobby wil maken! Ikzelf doe dit ook en met plezier. Toch is er naar mijn mening een groot verschil tussen het trainen en het opvoeden van een hond. Ik wil in de eerste plaats een goed opgevoede hond, een hond waar je zonder problemen overal mee kan komen. Mijn eerste hond is hoofdzakelijk getraind op een standaard hondenschool en daar deed ze het zeker niet slecht. Buiten het trainingsveld had ik echter een totaal andere hond. Eentje die plots als een gek aan de lijn begon te trekken, alles van de grond wou nemen, bang was van verkeer, op wandelingen niet wou terugkomen wanneer ze los was, achter de schaapjes in het weiland aanging enz...


Ik ben zeker dat vele mensen dit wel herkennen. Daarom wil ik mijn lessenpakket aanpassen aan de noden van de "huishond"eigenaars. Oefeningen die van pas komen in het dagelijkse leven, oefenen in realistische situaties, problemen proberen voorkomen ipv genezen en zeer belangrijk... de nodige theoretische achtergrond aanbieden. De sleutel tot succes is de kennis van het baasje! Baasjes leren kijken en "luisteren" naar hun hond: wat zegt de hond over de omgeving, wat vindt de hond zelf van de situatie, is het fair om de hond bloot te stellen aan deze situatie... Het is voor veel mensen moeilijk om hun hond te aanvaarden zoals hij is, om hun eigen ambitie niet boven het welzijn van de hond te plaatsen. En dit gaat niet alleen over wedstrijdambitie, maar ook gewoon in het dagelijkse leven.

Voor honden die te maken hebben met ongewenst gedrag bied ik ook individuele lessen aan waarin we specifiek gaan werken aan de bestaande problemen.


Daarnaast heb ik ook nog diverse funlessen in mijn aanbod voor mensen die naast de noodzakelijke opvoeding nog wat amusement in hun programma willen opnemen. De bedoeling van deze lessen is in eerste instantie samen plezier beleven op een veilige manier. Sommige honden zijn gedragsmatig niet in staat om in groep te werken. Zij hebben echter evenveel recht op fun met de baas. Daarom kunnen deze funlessen ook privé genomen worden.


De rode draad in alle lessen blijft echter altijd gedrag. Gedrag staat voor mij steeds boven het uitvoeren van oefeningen. Het mentale en fysieke welzijn van de hond (en de baas ook natuurlijk) staat voorop. Op deze manier hoop ik te kunnen bijdragen aan een samenleving waarin zowel hond als baas zich goed voelen!